Sunday, May 21, 2017

Guest on TV24 Show Open: 24 Отворено: Реизбор на судиите, реалност или желба на Заев?

Those of you who follow this blog may remember that I brought my students from my "Democracy and Civil Society" class from the State University Tetovo to a live taping of the TV show "Open": 
students attend taping of TV24 show Open, Otvoreno

The TV24 show Open is a political show that brings guests with diverse views together to discuss current events.  (I learned about the show during my meeting with NDI - the National Democratic Institute -  in Macedonia. There is more about the work of NDI here in a separate post.)

I was invited to participate in a recent show devoted to judicial independence.

Host Mladen Chadikovski

discussed topics that included conditions in the justice system, selection of judges, influence of political parties in the judicial system, and how to prevent political influence in public prosecution with


*former Judge on the European Court of Human Rights Margarita Caca Nikolska

* former Attorney General John Trpenoski

*law professor (and my colleague at the State University of Tetovo!) Arta Bilali-Zendeli

*and journalist Tomislav Kezarovski

From the TV24 description of the program (translated by googletranslate):

"Litigation in the grip of politics. Whether the new government will put a paw on the judicial system or implement real reform? Possible solutions they are happy in the Macedonian judicial system? How to stop the great injustices arising from the very human pain? These issues and developments in Parliament in 24 Open talked to former judge at the International Court of Human Rights, Margarita Caca Nikoloska, former Attorney General John Trpenoski, university professor Arta Bilali Zendeli journalist Tomislav Kezarovski who was convicted and spent six months in custody at Shutka."


The production of this TV program is supported by NDI (the National Democratic Institute, USAID, and the National Endowment for Democracy.

Here is a video preview of the Show for May 11:

hotvorenotv promo for May 11 program

TV24 Otvoreno facebook page:  https://www.facebook.com/otvorenotv/

Here is a link to the TV show "Open": Open's YouTube channel

 
my view of the distinguished panel
 
host Mladen Chadikovski


 
 
with the TV24 Open Host -- Mladen Chadikovski
TV Show Open's Summary of the May 11 Panel:

Published on May 12, 2017
Судство во канџите на политиката. Дали новата Влада ќе стави шепа врз судскиот систем или ќе спроведе вистински реформи? Можни ли се среќни решенија во македонскиот правосуден систем? Како да престанат големите неправди од кои произлегуваат многу човечки болки? За овие прашања и за случувањата во Собранието во 24 Отворено разговаравме со поранешната судијка во Меѓународниот суд за човекови права, Маргарита Цаца Николовска, поранешниот јавен обвинител, Јован Трпеноски, универзитетската професорка Арта Биљали Зендели и новинарот Томислав Кежаровски кој беше осуден и помина шест месеци во притвор во затворот во Шутка.

Специјален гостин беше професорката од САД Џудит Скорфилд МкЛафлан од Универзитетот во Флорида која зборуваше за судските практики во САД.

Судијката Цаца Николовска смета дека грешките од минатото не може да се заборават, мора да постои одговорност за судиите кои работеле спротивно на законот и неодговорно се однесувале, иако според неа се прави терен за изземање од одговорност.

„Има многу судии кои се разрешени бидејќи не сакале да постапуваат по нарачки и дел од нив веќе имаат постапки пред Европскиот суд за човекови права. Еднаш избран судија не значи дека не може да биде разрешен. Не може еден судија од Основен да дојде во Врховен суд, мора да има ред. Генерален реизбор се вршеше поради промена на структурата на судството, но денес мора да се испитува фактот на независност, квалитет и непристрасност“ рече Николовска.

Поранешниот јавен обвинител изјави дека потребно е независно тело за "прочистување" во судскиот систем

„Процесот на решавање на проблемите во судството е долготраен. Мора да се направи анализа и согледување за кадрите кои се носители на правосудната функција“, рече Трпеноски.

„Има силни политички притисоци, имаме се само не судски систем. Мора да се раздвои дневната политика од судството, има луѓе кои ја сакаат професијата и треба да се остават да си ја вршат професионално својата работа. Судството функционира често по двојни стандарди“, изјави Биљали - Зендели.

Новинарот Кежаровски вели дека нема право да заборави што се случуваше во судот за случајот за којшто беше осуден. „Не барам реваншизам, туку еднаков третман за сите. Денеска обвинителите се однесуваат како господари во судницата. Знаев дека ќе одам во притвор поради односот на истражната судијка во постапката која беше политички послушник. Ако се повтори нечие "тевтерче" ќе се случи крв“, рече Кежаровски.

Трпеноски порачува дека мора да има одговорност за сторителите, но и за организаторите на насилствата во Собранието.

„Директните извршители на насилствата од Собранието мора да се казнат, но мора да има казни и за поттикнувачите и поддржувачите“, вели Биљали -Зендели.

Прашувајте и коментирајте на #24Вести и #Отворено

Link to the TV Show Open for May 11

No comments:

Post a Comment